Povidlové kynuté buchty


Už jako malá jsem zbožňovala klasické kynuté buchty. Vždy jsem vyhlížela nový jídelníček ze školní jídelny, abych si je hned navolila. A když k nim ještě bylo kakao? TOP! Není tedy divu, že jsem se hodně rychle pustila do vytváření domácích buchet. Chce to trochu zručnosti, ale není to nic, co by se nedalo zvládnout. A věřte mi, ta radost rodiny, která se na ně hned po vyndání z trouby vrhne, je k nezaplacení.

Co budeme potřebovat?

  • 20 g kvasnic
  • 200 - 300 ml mléka
  • 40 g krupicového cukru
  • 500 g hladké mouky
  • sůl
  • citrónová kůra
  • pytlíček skořicového cukru
  • 60 g rozpuštěného másla + máslo na vymazání pekáče + máslo na promazání buchet
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíce moučkového cukru + na posypání
  •  povidla, rum na náplň

Postup 

Do mísy si rozdrobím droždí, které zaliju asi 100 ml mléka. Přidám lžičku cukru a promíchám. Droždí bude připraveno, až se ve směsi objeví bublinky.

Během čekání si do další mísy proseju mouku se solí, přidám citronovou kůru, cukr a skořicový cukr. Vše promíchám a dám stranou. Pak si ještě rozehřeji máslo - jen aby se rozteklo, nesmí být moc horké a nesmí se vařit. Rozteklé máslo dám také stranou vychladnout a připravím si povidla. Množství povidel je na vás, záleží, jestli chcete mít v buchtách více či méně náplně. K povidlům zamíchám rum a vše důkladně promíchám do ne-tekuté a ne-hutné směsi. Také je odkládám stranou, budou potřeba později.

Droždí se nám probudilo, takže ho přidáme spolu s máslem a zbylým mlékem do sypké části. Vypracujeme měkké těsto, které trochu poprášíme moukou a necháme ho hodinu kynout - do dvojnásobných rozměrů.

Až těsto nakyne, tak ho vyklopím na vál a rozválím ho na asi centimetr silný plát, které nakrájím na čtverečky (cca 5 x 5 cm). Na ně si dám povidla - já dávám lžičku a kousek na každou buchtu. Těstu vytahám rohy, pospojuji je k sobě a vytvaruji buchtu.

Buchty dávám do pekáčku, který je bohatě vymazaný máslem. U buchet se opravdu máslem nesmí šetřit. Pokud se to stane, tak se buchty budou špatně oddělovat a budou se trhat. Tudíž je důležité mít pečlivě vymazaný pekáč a zároveň každou buchtu ještě pomazat rozehřátým máslem, hlavně tedy ve spojích mezi buchtami. Buchty tedy vyskládám spojem dolů do řad a nechám je ještě 10 - 15 minut kynout, až pak je dávám péct do trouby na 200/180 stupňů. Po 10 minutách pečení teplotu trochu snížím a dalších 15 minut dopékám.

Hned jak buchty vytáhnu z trouby, tak je ještě rychle potřu směsí másla, trochy moučkového cukru a trochy rumu. Směs se krásně vpije do buchet.

Buchty nechám vychladnout a vychladlé je pocukruji moučkovým / pudrovým cukrem.














Komentáře

Oblíbené příspěvky